Čínská masáž Tuina

Umění masáží

Technika masáže Tujny je rozmanitá a je určitě masérským uměním. Můžete se setkat bohužel i s fabrikou na masáže. Pokud má být masáž uměním, tak jedině tím, že se jede po hraně. Po hraně co snese tělo při navyšování kondice a je vícero možností.

Nevíte kam na masáž? Jak najít to nejlepší?

 Záleží na tom, jestli se má rozhýbat/mobilizovat něco rychle, nebo pomalu a bez nebo s uvědomělým nárůstem energie. Pokaždé je to něco jiného. Nikde se nedočtete, nejspíš jako já, že Tao te ting (Cesta k Tao) je proveditelná masáží. Navíc zajímavým a mimořádně strhujícím způsobem.

Jaké jsou důvody a nejlepší motivace jít na masáž

Masáže Praha Reiter
Masáže Praha Reiter

Někteří ke mně přichází jen ze zvědavosti na okoukání technik, někteří, že to chtějí použít soukromě, jiní profesně. Taková motivace je velmi slabá. Ještě slabší, než u těch, co se chtějí zbavit akutní bolesti. Zvědavý přístup je plný rezervovaností, odstupu, kontroly a kritiky jak od novináře, který má pak někde podat zprávu. Nejlepší přístup od masírovaných je, když se učí odevzdat se tomu, co se jim děje. Naopak nejsilnější motivací je touha poznat vlastní tělo. Výsledky jsou na každé návštěvě a roste tím sebevláda. Zlepšuje se přístup k tělu druhých.

Masáž musí být strhující, jinak chrápat se dá i doma

Jestli se má tělo jen nějak namatlat olejem, tak  to vám udělá každý, možná za 50,- nějaký člen rodiny, kvůli tomu masáže fakt nevznikly. O jaké umění tedy jde?

Jde o zlepšování reakcí těla, to se projevuje změnami v citlivosti od bolesti (někde jsou nějaké vždy) z tlaku směrem k příjemnému (až extatickému). Jakékoliv obavy ze slova extáze zde nejsou na místě. Bojte se drog, ale ne masáží. Jedná se o přirozené a běžné reakce těla, které je nutné uchopit a konkrétně rozvíjet. Někdo to zná třeba z hudby. Obvykle to není hned, ale postupně se šíří velmi intenzívní a nepopiratelné pocity napříč celým tělem, které se opakováním masáže ukotví v těla. Fungují pak jako na povel ihned z vybraných a u každého jinak zvolené sestavy bodů. Veškeré rozhýbání, veškerá práce s tělem je tak násobena v účinnosti.

Proč masérské umění nejde vždy hladce, když je to takové umění?

Masáže Praha Reiter
Masáže Praha Reiter

Vždy se jedná o vzájemnou domluvu a interakci dvou. Je to tak všude v běžném životě a při masáži také. Také se mi stává, že já si nějaké reakce těla sice všimnu, trvá třeba 2s, ale masírovaný už za půl vteřiny zapomíná a neuměl by o  tom mluvit. Nejde to pak včas ani pojmenovat a uchopit slovy. Je zapotřebí to opakovat a zvolit takové způsoby, aby se příště o tom dalo už mluvit. Každá masírovaná osoba se navíc  podvědomě brání zatuhnutím svalů, zatínáním. Nejde to přeprat silou maséra, další dny to jen zbytečně bolí. Způsob zatínání odpovídá aktuální situaci živlů podle pentagramu a to odpovídá i nejběžnější situaci, která se tak jakoby vynořila z mlhy. Na překonání zatuhlé struktury je zapotřebí vybudit mnoho energie a tím se získají potřebné zkušenosti a poznatky.

Těžké životní podmínky zahalují bujný a zdravý život do těžkého závoje mlhy

Odhalování procesů ve vlastním těle je jako, je jako když se rozpouští mlha a vše je vidět a je možné o tom mluvit a objevují se i řešení pro běžný život. Do té doby následujícím větám nikdo nerozumí, čte se to jako fráze a nějaká reklama:

Největší síla Čínské masáže spočívá v prevenci a v osobním růstu.

Nečekejte, až někdy nějaká bolest, nemoc, křivá páteř, chyby v koordinaci propuknou.

Nejhorší však je, že životní podmínky a laciná řešení všech problémů vytváří slepotu na správné informace. Správné informace tu jsou, ale jejich zpracování je na desítky let a rádi se dělají chyby.

Běžná laciná a snadná řešení? Nemají žádný hlubší koncept

Laciná řešení se nabízí všude spousty, mají svou jednoduchostí příliš lákavý koncept, např. najděte si partnera. Musí splňovat několik bodů. Nesmí být takový a opět několik bodů. Radí se jak na kariéru…. Všechno se omezuje na pouhé žití, vegetaci a konzum. Je to příliš primitivní používání síly záměru. Všechno ostatní se jako nějak už zvládne a pak se divý, že ne. Tělo se tak pěchuje stresem k prasknutí i při tom, co mělo přinášet štěstí, jako rodina a dovolené, proto tak tuhne, deformuje se a všechny ty nemoci. Doteky pak ubývají, protože jsou vlastně někdy i bolestivé.

Původně měli zájem a doteky byly příjemné

Dotek a masáž je pro mě totéž. Jiní v tom mají zmatek a neví, co mají dělat. Dotek je to pro vývoj dítěte naprosto nepostradatelný, ovšem jen kvalitní dotek a jakmile zmizí i u dospělého kvalitní dotek a nenahradí to jógou, tak je to konec jeho současné kondice.

Rád bych vás ušetřil zavrtání se v těchto problémech 

Jak se postavit na vlastní nohy - masáž od dětství
Jak se postavit na vlastní nohy – masáž od dětství

Nijak si nikdo nevšímá, že vznikl jen jeden problém, odcizení od vlastního těla a od sebe. To nikoho nezajímá, nikdo se mě na to neptá. Kdybych řek, že je to neudržitelné, tak někomu vadí, že to slovo je dnes všude. Jenže je velkou výhodou vědět, co je udržitelné do stáří.

Každý chce řešit jen dílčí věci a problémy. Proto si nikdo ani nevšimne, že se chová tak, co se tak často vyčítá moderní medicíně a lékařům, že se nimrá v tuctech diagnóz, ani jedna nesedí, zbytečná vyšetření, doživotní léčba, zbytečné operace…O nějakém hospodaření energie pak nemůže být řeč, žádná už není, ovšem vzpurnost ke změně a zatínání, to tam je pořád.

Principem Čínské masáže – Tuiny obecně

  • je povolit, uvolnit, zprůchodnit energetické dráhy a to ihned a pořád znovu. Na nejvyšších stupních pak otevřít body.
  • Masérské techniky se uplatňují postupně, lepší se a to i cviky a mobilizace. 
  • Bodová masáž – body jsou většinou na meridiánech, kterými proudí životní energie „čchi“, Pokrývají důležité body na úponech i na svalech, včetně spoušťových bodů.
  • Podle Taoismu. Čínská bodová masáž pomáhá kompletně s kondicí těla, může i léčit nebo zachraňovat život. Každý má na sobě v každém okamžiku jen 3 body, které se mění a jsou pro něj naprosto zásadní.
  • Dnes je hodně časopisů, kde jsou mapy těla , nebo jednotlivých orgánů nakreslené třeba na ruce, noze. Nevěřte jednoduchým radám typu : „Kde to bolí tam to hodně mačkejte“, nedivte se, když to nebude fungovat. Tak jednoduché to není. Kdyby to tak jednoduché bylo, tak jsme všichni zdraví a masáže by stačily na všechno a nebyly by uměním.

Co ještě brání si masáž užít naplno

  • Akutní bolest.
  • Slabá lokální citlivost, necitlivost, umrtvení.
  • Strach z možného ublížení masáží, není na místě při dodržení běžně platných masérských pravidel. 
  • Strach ze vzájemného energetického ovlivnění je na místě úplně stejně s kýmkoliv i na dálku i po telefonu. 
  • Morálka – v životě se vše odehrává podle nejlepšího možného scénáře, který je dán morálními kvalitami všech zúčastněných.

Pro zajímavost: vznik Čínské masáže

Pentagram
Pentagram

Čínská masáž je pouhým vedlejším produktem duchovní disciplíny hlubokého poznání Tao a z toho vzešlo poznání meridiánů drah, 5 prvků pentagramu a dualitě jin jang. Čínská masáž Tuina je jedním z hlavních pilířů tradiční čínské medicíny TČM, je osvědčenou léčebnou metodou po celá tisíciletí a navíc je hlavně výbornou prevencí. Píši také o tom pro koho je určena čínská masáž. (připravuji)

Určitě jde o celosvětové kulturní bohatství. Na západě existovalo něco podobného, ale bylo to ve středověku zničeno. Dornova metoda byla jako zázrakem obyvateli udržována několik staletí a v devadesátých letech se dočkala nečekaně velkého rozmachu. Evropa je na samém začátku vznikání nějaké masérského a jiného zacházení s tělem jako kultury a tradice. Vám radím dobře, na začátku nezůstávejte a přijďte hned.

aktualizace
26.7.2015 Reiter
3.11.2016 Reiter
17.11.2019 Reiter
12.8.21 Reiter
Přejít nahoru