Jóga Praha, přizpůsobená jen pro vás

V Praze 2 a na Jižním městě Prahy 11. Pomáhám od potíží běžně, rozhýbáním, masážemi a Dornovou metodou. Mám i letité zkušenosti se zákazníky s jógou.

Jóga proti bolestem? 

V tom, že každý cvičí jedno a totéž úplně jinak, se ukazuje nikoliv vlastní individualita každého jedince, jak by někdo květnatě předeslal, ale anatomická nechci psát až neschopnost, nemožnost nalézt pohodlnou tělesnou pozici. Pokud cvičící jógy, ale i jiných systémů vystihne správně podmínky tedy pravidla, tak to pomáhá od bolesti. Jóga však určitě není primárně pro odstranění bolesti. Počítá se zlepšením i dalších fyzických i vnitřních podmínek. V životě je nutné zvládat toho čím dál tím více a tak jsou i bolesti a pohybové a jiné potíže, tak časté. Tím je jisté, že bude čím dál více zapotřebí si pomoci velmi kvalitním cvičením.

Neomezená energie a pohoda. Jóg nabízím pro moderního člověka v Praze

Je nutné energii nějakým způsobem vézt v těle. Pokud v tom přirozené tělesné funkce zadrhávají, tak to jednou začne bolet. Proto všude tvrdím, že bezbolestivost  je přirozená a tuto obnovuji běžně masáží. Masáží po merdiánech drah tělu ukazuji , co má pak dělat samo. Tím napravuji chyby, který si každý sám nějak způsobuje. Čím lépe se to podaří, tím je z toho lepší pocit fyzický i niterní.

Jóga centrum, Praha 2
Jóga Praha centrum, Praha 2

 

To nejlepší, co nabízím je propojování těla a nitra, což je úplné zhmotnění psychosomatického snu.

 

Přikláním se k vysoce speciálním jógám , kdy jde o to, co nejvíce energie dostat do nohou. A proč? Je proto více verzí vysvětlení. Jiné má třeba Su-Jok a jiné jóga. Přišel jsem na to, že těm co funguje dobře prokrvení a to až do nohou, těm pomáhám masážemi nejrychleji. Tak se mi z toho přímo pod rukama udělal určitý systém. Neznamená to, že neplatí i jiné věci, třebaže všechny problémy jsou od hlavy. Každá část těla musí fungovat co nejlépe a k tomu potřebuje projít určitou procedurou. Některé masáže jsou přípravou pro cviky, které jsou také přípravnými cviky pro hlavní cvičení jógy.

 

Hlavní poloha je svastikásana a je to poloha dokonalosti a velkého symbolu.

Začínáme cvičení jógy, nenechte se ničím rušit

 

Má to být od prvních dnů pochopení reality s nohami na zemi. Žádné fantazírování a meditace o obláčcích a od těla odtažitých věcech.

 

Zkoušet svastikasanu „z oleje“ nemá smyl. Než se ji naučíte, je vždy lepší začínat s pomocnými, vedlejšími cviky. Být hrr je chyba. Způsobuje to neúspěchy a zranění, od zbytečného namožení svalů až po přetržení úponů. To všechno může celou akci zastavit už na začátku. Kolena musí být k podlaze přibitá jak s hřebíky! Jinak to necvičte, nebudou dlouhodobě udržitelné pokroky a poškozuje to kyčle.

Při správné přípravě poznáte rozdíl v pohyblivosti L a P strany.  Od začátku je nutné cvičit klid a uvolňování. Pak je to zároveň správné cvičení živlu zem.

 

Je snad přeci jen nějaká lepší jiná poloha pro soustředění?

Buďte rádi, že ode dneška definitivně víte, že není. Poloha vleže nabízí ideální podmínky při pomoci, to samozřejmě využívám ve své praxi na lehátku. Pro soustředění polohy vleže ideální nejsou. Sezení je ideální pro studium, v tomto případě studium vlastního těla. Je ještě poloha v dřepu, která má také ohromně dobré výsledky a přitom je úplně jiná. Svastikásana má něco. co pokud vím nemá žádné jiné fyzické cvičení. Má navíc i nadzemskou podporu a proto je to jóga „velkého symbolu“. 

Jóga poloh - polohy přípravné a hlavní
Jóga poloh – polohy přípravné a hlavní

Proč využít nabídku?

 

Žádná jiná pohybová aktivita nic z toho nemá, není tak komplexní. Ani chi-kung, i když je v mých očích nejlepší cvičení světa. Jenže to beztak není pro Evropany a také asiaté brzy jistě začnou šilhat po svastikásaně. Naučíte se dále nejrychleji:

Prvek ZEMĚ

 

Prvek země se musí budovat postupně opravdu od podlahy. Tělo se tímto cvičením seznamuje vysloveně se zemí, s podlahou a s rovinou. Vzniká tak i psychický kontakt a zkušenost, jak na to reaguje tělo.

 

Zvyšuji stabilitu těla, tím nejlepším způsobem, žádné zbytečné jiné cvičení, přitom systematicky a cíleně.

 

Už první pokusy vyžadují soustředění. Vybudování nálady je při tom naprosto zásadní. Mělo by se jednat o dosažení prvního buddhistického vnoru.

Nejdůležitější jógická poloha – poloha dokonalosti.

Svastikasana – jóga v dokonalém sezení

Je známá, vypadá i jednoduše, kde kdo ji zkusil. A? A nic moc necítil. Zdání klame. Povrchní hodnocení nemá smysl. Už jsem slyšel kritiku, zesměšňování ve filmech atd. Trvalo mi 7 let praxe napravování páteří, než jsem cvičení této ásany ohodnotil jako nejlepší cvičení na světě. Pouze za podmínky správného aktivního provádění. Není to pasivní sezení, ani úlevová poloha. Název „cesta k dokonalosti“ nemá pro nic za nic.. Temeno je kolmo ke stropu, hlava je v ose trupu a ten je rovný, břicho vtažené-samo polohou, kolena na zemi. Naučit se a udržet správnou polohu 15. min. a více, vyžaduje soustředění a zpočátku dost sil. Většina to cvičí tak, že se s tím buď pere, nebo z toho udělá nefunkční běžnou úlevovou polohu. Vím, že existují určité úlevy, ale ty jsou opodstatněné v konkrétních případech.

Nic nepomůže tolik, jako správně sedět

 

Lidi pořád dokola hledají nejlepší cviky a nejlepší sport, pomůcky, jiné aktivity…. Hledají nějaké koníčky. Často je to spojeno zároveň s opakem chtěného a to obětmi i na zdraví. Čím dál víc evropané sedí, u PC, doma, v práci, při zábavě. Tak zbývá už jen sednout si pořádně. 

 

Kdo umí správně sedět má předpoklad také správně chodit.

Ovládnutí sezení – jako vysoká jóga

 

Ovládnutí sezení = naučit se sedět na zemi obnáší zvládnout celé dolní končetiny. Je to základ na kterém se buduje pohyblivá páteř. Cvičení nemá podporovat tuhost, ale pohyblivost. Říká se, že chůze je nejpřirozenější pohyb a že pomáhá. A proč tedy potom někdy nepomáhá? Aby chůze pomáhala, musí se splnit více předpokladů a to se nestává běžně a proto existuje i lepší pohyb.

Po zvládnutí cvičení prvku „Země“ následuje „Voda“
Voda je živel, který je nutné ve vlastním těle také poznat a řídit jógou.

Je to mnohem zajímavější cvičení, zlepšuje náladu. Jenže, co když ne? A co když ji nelze udržet? To je právě v rámci mé nabídky – vybudování dobré nálady.  Náladu trénuji třeba takto masáží. Mimo jiné se právě zde odkrývá podstata imunity a autoimunitních reakcí. Pro oblast zdraví je cvičení vody obrovský pokrok. Dává odpovědi na otázky, proč někdo neonemocní, i kdyby já nevím co, a jiný ano. Zlepšuje soustředění ve škole, v práci, zásadně zlepšuje komunikaci s dětmi a zlepšuje partnerský vztah.

Až po tom všem následuje prvek vzduchu a ohně.

 

Většina má za nejatraktivnější cvičení vzduchu, tj. dechová cvičení, jenže uvedené zkušenosti jim pak chybí.

 

Bude dobré zmínit, že některé potíže zmizí sami, už když tělo zvládne tato cvičení. Proč? Už to, že to někdo umí, něco znamená. Jsou splněny anatomické a energetické podmínky.

V Praze jsem na Jižním Městě Praha 11 a v centru na Praze 2. Profil firmy na Praze 11 zde.

Reiter

Aktualizace: 5/11,19, 12/20, 7/21

Přejít nahoru